Derfor bør du som kvinne være oppmerksom på urinretensjon!

Urinretensjon omhandler problemer med å late vannet eller problemer med å tømme blæren fullstendig ved hver vannlating. Urinretensjon forekommer som to typer:akutt og kronisk, hvor førstnevnte omhandler problemer med å tømme blæren til tross for at den er full, og sistnevnte omhandler problemer med å tømme blæren helt på egen hånd. Oftest er det andre problemer, for eksempel urinveisinfeksjoner, som viser seg før man finner ut at man lider av urinretensjon.

Det er et faktum at særlig kvinner ofte opplever urinveisproblemer, som kan skyldes urinretensjon – faktisk opp til 4 ganger oftere enn menn. Er du kvinne og har du ofte urinveisinfeksjon, er det derfor en sannsynlighet for at smertene og ubehaget kan skyldes urinretensjon. Nedenfor kan du lese mer om de to typene urinretensjon, symptomene og mulige behandlinger.

Hva er urinretensjon? Og hvilke symptomer på urinretensjon finnes hos kvinner?

Urinretensjon hos kvinner og menn er en tilstand der man ikke klarer å tømme blæren helt. Er dette tilfelle kan urinen som er igjen i blæren bli infisert, noe som kan skape problemer som urinveisinfeksjoner. Symptomer på urinretensjon avhenger typisk av hvilken type urinretensjon det er snakk om. Generelt sett er det to typer: akutt urinretensjon og kronisk urinretensjon. Ved akutt urinretensjon kan blæren ikke tømmes i det hele tatt, til tross for at den er helt full. Symptomene på denne typen er manglende evne til å late vannet, smertefull og akutt trang til å late vannet, samt smerter/ubehag og oppblåsthet i nedre del av magen.

Kronisk urinretensjon er ofte en langvarig tilstand, der personer klarer å late vannet, men har problemer med å tømme blæren helt ved hver vannlating. Symptomene her er hyppig vannlating, vanskeligheter med å starte vannlating, sterk trang til å late vannet uten at det skjer noe, svak eller ujevn strøm av urin, osv. Opplever du de ovennevnte symptomene, enten for akutt eller kronisk urinretensjon, er det viktig at du søker profesjonell hjelp.

Urinretensjon bør tas alvorlig!

For noen kan det høres relativt uskyldig ut at det kan være litt resturin i blæren hvis du ikke klarer å tømme blæren fullstendig ved hver vannlating, men det kan få konsekvenser hvis du ikke er oppmerksom på problemet og gjør noe med det. Resturinen kan nemlig bli infisert og forårsake tilbakevendende komplikasjoner som urininkontinens eller urinveisinfeksjon.

Urinveisinfeksjoner er særlig hyppige blant kvinner, der problemet rammer kvinner fire ganger så ofte som menn. Faktisk blir 50 % av alle kvinner rammet av en urinveisinfeksjon minst én gang i livet, og ofte er det et problem som ofte kommer tilbake. Opplever du som kvinne hyppige problemer med urinveisinfeksjoner, kan det derfor være et tegn på at du ikke klarer å tømme blæren fullstendig under vannlating (urinretensjon), og det kan derfor være en god idé å søke lege. Faktisk er mange ikke klar over at de lider av urinretensjon før de opplever andre problemer som urinveisinfeksjoner eller urininkontinens.

Urinretensjon kan behandles

Behandlingen av urinretensjon varierer fra person til person og avhenger mye av årsaken til urinretensjonen. Første steg i en eventuell behandling er derfor å undersøke hvilken type urinretensjon det er snakk om og hvilke symptomer som er til stede. Deretter kan man se nærmere på hvilke behandlingsmuligheter som vil gi mening for den enkelte personen.

Mulige behandlingsalternativer inkluderer blant annet utvidelse av urinrøret, urinstenter, medisin eller eventuell operasjon. Et vanlig behandlingsalternativ er også bruk av kateter. Her må man imidlertid være svært oppmerksom på sterilisering, slik at man ikke introduserer flere bakterier i urinveisystemet, da dette kan føre til urinveisinfeksjoner på nytt.

Vil du gjerne vite mer om urinretensjon?

Ønsker du profesjonell rådgivning og veiledning om mulighetene for deg slik at du kan bli kvitt urinveisproblemer som urinretensjon? Da er det hjelp å få. Coloplast har nemlig et helt spesielt tilbud, Coloplast Assistanse, der du kan stille spørsmål, få veiledning og rådføre deg med erfarne sykepleiere med stor erfaring innen urinveisproblemer m.m. Du kan ringe til Coloplast-sykepleierne alle hverdager kostnadsfritt. I tillegg kan du få tilsendt vareprøver, for eksempel kvinnelige katetre, hjem til deg slik at du kan prøve produktene i vante omgivelser.